zaterdag 5 maart 2011

Vanmorgen staat Sergo (achternaam weet ik niet) Wien en mij op te wachten om ons naar Moskou te brengen.
Gelukkig sneeuwt het nu niet, maar langs de straten ligt de sneeuw nog hoog op gestapeld en overal zie je nog sneeuwruimers aan het werk.

Sergo rijdt met ons door het centrum van Tula en wijst op de belangrijkste gebouwen. Tula is eigenlijk ouder dan Moskou, maar heeft geen oude gebouwen meer, waarschijnlijk omdat vroeger met hout werd gebouwd of dat alles slecht onderhouden werd.
De woonblokken zien er niet aantrekkelijk uit, maar je woont dan wel in het centrum van Tula! 
Tula was bekend voor zijn metaalindustrie, maar daar is nu nog maar weinig van over. Verder was er ook nog bruinkool winning, maar ook die is in de jaren '90 verdwenen.
Toch schijnt er weinig werkeloosheid te zijn, want iedereen die een klein winkeltje of kraampje heeft, werkt! 
Even buiten de stad staan ook nog appartementen maar ook kleinere huizen.
14 Km. buiten de stad is het woonhuis van Tolstoi, dat nu een museum is.
Doordat er een flink pak sneeuw ligt, verwacht je elk moment Dokter Sjivago tegen 
 te komen.
Tolstoi was van adel, waardoor hij zo'n groot landgoed kon bezitten.
Nu is het hele gebied staatsbezit en openbaar. Volgens Sergo is het hier op vrije dagen heel druk met dagjesmensen die ontspanning zoeken. 
Wij wandelen alleen in de omgeving en komen ook op de plek in het bos waar Tolstoi begraven. Allen een grafheuveltje is te zien, want Tolstoi wilde geen gedenksteen. 
Buiten de poort is een klein, traditioneel gebouwd huisje dat nu restaurantje is en bij het museum behoort.
Hier drinken we koffie voordat we naar Moskou vertrekken.
De rit tot Moskou duurt twee uur, via een snelweg die vol gaten is, heel vuil door de sneeuw en langs berkenbossen loopt.
Maar een maal aan de rand van de stad is het inmiddels zo druk dat het weer twee uur duurt voordat we in het centrum komen.
Omdat de Wereldkampioenschappen Snowboarden  bezig zijn kan men niet op de  plek komen met het uitzicht over de stad. Dus moet er even gelopen worden. Inmiddels is het weer beginnen te sneeuwen het heel koud. 
Sergo had ons hotel aan bevolen in Moskou, maar de prijs van die hotels lag boven de € 300.00 per nacht en dat was niet de prijs die we de laatste weken gewend waren. Dus hadden we een kamer gevonden voor de prijs van € 90,00 per nacht en dan nog wel 10 minuten lopen van het Rode Plein. 
Sergo kon dat niet geloven, dus had hij het hotel op internet opgezocht en inderdaad gevonden, zelfs met foto van de entree.
Maar..... aangekomen in de straat en op het aangegeven nummer was er geen hotel te ontdekken. 
Gelukkig is Sergo Rus en spreekt hij ook deze taal.
Bij navraag in de buurt, blijkt inderdaad het aangegeven nummer te kloppen, alleen is de foto op internet waarschijnlijk geleend van een ander hotel!
Een onopvallende deur met veel belknoppen is ook de toegangsdeur van ons hotel.
Een code is nodig om binnen te komen en heeft Sergo per telefoon weten te krijgen  ( hoe hadden wij dat moeten doen?), vervolgens beklimmen we vier trappen van een woonflat, staan voor een gesloten deur en worden uiteindelijk binnen gelaten in een hostel waar wij de luxe kamer van hebben gehuurd, zonder eigen toilet of wasgelegenheid,maar niet zoals op die ander kamers met stapelbedden voor wel 10 personen.
Na even slikken is het lachen, vooral als Sergo wijst op een schrijven dat ophangt in de woonruimte waar in het Engels opstaat, sta in geval dat de politie een inval zou doen wij moeten zeggen dat we niet betalende gasten zijn en vooral niet met de polige mee moeten gaan.
Schuin tegenover ligt het paleis van justitie, dus waar maakt men zich zorgen over! 

Na een kleine lunch, in een dure gelegenheid, worden we afgezet bij het Rode Plein en zien we nu in het echt het Kremlin en de kerken die op afbeeldingen van Moskou te zien zijn.
Het is enorm koud en daarom zoeken we na een poosje de warmte op in de grote galerij, het GUM, tegenover het Rode Plein.
Hier zijn alle dure merken en luxe zaken te vinden die je maar denken kunt.
Voor mensen die een normaal hotel niet willen betalen een hele ervaring.
Het is fijn dat Sergo voor ons een platte grond heeft uitgeprint anders hadden we ons hotel niet een terug kunnen vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten