zondag 20 februari 2011

We starten de culturele wandeling door het historische Melakka, bij de kerk van St. Franciscus Xavier uit 1848. Deze Franciscus is als missionaris hier en in China werkzaam geweest in de 15e eeuw.
 Er is een kerkdienst bezig en menige pastoor in Nederland zou jaloers op het aantal bezoekers zijn, zelfs buiten vóór de kerk staan en knielen nog gelovigen.

In het historische gedeelte is het ook heel druk en zijn veel volkeren vertegenwoordigd. Grappig zijn de met plastic bloemen versierde cyclo's die toeristen rondrijden.
De Nederlanders die in de 17e eeuw hier de baas waren, bouwden de Christ Church in 1753. Elke balk, die het hele gebouw overspant is uit één boomstam gemaakt en met houtsnijwerk versierd. Het is een vierkant gebouw dat vrij sober is ingericht. Grafstenen in het Nederlands laten nog duidelijk de namen van de overledenen zien.
 De Engelsen hebben er, nadat de Nederlanders vertrokken zijn een Anglicaanse kerk van gemaakt.
Boven op de heuvel bij de ruïne van de St. Pauls kerk zijn nog meer Nederlandse grafstenen. Soms van hele gezinnen die in een korte tijd aan difterie zijn gestorven. 
Van het fort van de Portugezen is alleen nog een toegangspoort over.
Malakka is een belangrijke havenplaats geweest en daarom aantrekkelijk voor het VOC, die de Portugezen verjoegen en 150 jaar de heerschappij voerden.
Later kwamen de Engelsen die hier gebleven zijn tot de onafhankelijkheid van Maleisië in 1959. 
Wel leuk om de Nederlandse sporen te zien en woorden in de Nederlandse taal te herkennen.

Soms regent het en dat betekent dat het naderhand heel drukkend warm is.
Het bezoek aan het paleis van de sultan is daarom heel prettig, omdat er overal airco is.

Toch is het fijn deze excursie te beëindigen in het zwembad van het hotel, op de 9e verdieping, met de zee op de achtergrond. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten